3 a ir 3 b klasių edukacinė išvyka į sodybą “Grikucis”

0

Rugsėjo 22 dieną, per patį Rudens lygiadienį, 3 a ir 3b klasių mokiniai išvyko į Pamerkių kaime įsikūrusią sodybą “Grikucis”. Trečiokai dalyvavo edukacinėje programoje “Grikio kelias nuo sėjos iki pietų stalo”.

Mokinukus pasitiko sodybos šeimininkas Kostas ir kalytė Princesė. Jie svečiams parengė pirmąją kliūtį – norint patekti į sodybą “Grikucis” reikėjo pereiti svyruojantį tiltą per Merkį. Gal ir kai kuriems buvo nedrąsu, gal ir kojos virpėjo, bet Beždžionių tiltą sėkmingai įveikė visi. Žinoma, daug prie padrąsinimo prisidėjo Princesė. Prie vartelių smagiai trečiokus pasitiko sodybos šeimininkė Laima. Pakvietė į aromaterapijos seansą prie levandų želdyno, pavaišino grikių žiedų arbata ir grikiniu pyragu. Trečiokai pailsėjo po kelionės ir kibo į gamtos mokslus. Sodybos šeimininkas pamokė, kaip užkurti laužą. Jam įsiliepsnojus užkaitė Norų sriubą. Sriuba virė ilgai, o tuo metu mokinukai pjautuvu pjovė grikius, spragilais juos kūlė, girnomis malė, rėčiais sijojo, maišė tešlą… O šeimininkė Laima kepė grikinius blynus. Išsirikiavo ilga eilė. Visi norėjo paragauti blynų ir su medumi, ir su uogiene. Gardumėlis! Daugelis vaikų ėjo kartoti po kelis kartus. Įdomiausia buvo, kad kiekvienam valgytojui šeimininkas linkėjo pelėdos išminties, lakštingalos balselio, lapės gudrumo, ežiuko kailio, erelio akių ir t. t.

Sodybos šeimininkas organizavo gamtos pamokėlę. Poroms paskirstė gyvūnus, nurodė juos susirasti nuotraukose ir pasiruošti pristatyti. Sujudo, sukruto trečiokai… Nors ir knygų šalia nebuvo, bet pristatymus puikius parengė. Džiaugėsi sodybos šeimininkas jaunųjų vilniečių išmintimi, žinių bagažu.

Netgi fizinio ugdymo pamoka vyko. Po įtemptų mokslų šeimininkai pakvietė pažaisti futbolą, tinklinį. Taip nejučiomis ir prabėgo keturios valandos, skirtos pažinimui, tyrinėjimams, išbandymams… Sodybos šeimininkai pakvietė visus prie laužo. Puode garavo kvapni Norų sriuba. Kiekvienas vaikas gavo po dubenėlį sriubos. Gamtoje valgyti, ir dar su draugais – tikras skanumėlis.

Trečiokai pamojavo šalia srūvančiam Merkiui, padėkojo sodybos šeimininkams Laimai ir Kostui už puikiai praleistą laiką, paglostė Princesę ir perėję tiltą svyruoklį susėdo į autobusą. Autobusas sėkmingai grąžino trečiokus į Maironio progimnaziją.